Jezelf zijn op vakantie

5 jul, 2024

Jezelf zijn

Jezelf zijn op vakantie

Kijk jij uit naar de vakantie – een tijd om op en top te gaan genieten? Of merk je dat je er eigenlijk juist tegenop ziet?

Als jij er stiekem tegenop ziet, dan ben je echt niet de enige. Er kunnen allerlei dingen spelen waardoor je straks teleurgesteld en vermoeid terugkomt. Hier komen er een paar. Bij elk van hen geef ik je een steuntje in de rug hoe je er anders mee om kunt gaan.

Scrollen van andermans vakantiefoto’s?!

Als je op Facebook de foto’s van je vriendinnen ziet, dan lijkt het wel alsof ze allemaal een perfecte vakantie hebben. Ze zien er zo stralend en blij uit. Jij bent al weken van te voren bezig met wat je allemaal meeneemt en of je niets zal vergeten, om een onvergetelijke vakantie te hebben. Daardoor heb je bij voorbaat al stress.

Ik zeg vaak: vergelijk alleen met jezelf! Ben jij het afgelopen jaar gegroeid? Welke manieren ken je inmiddels om rust te vinden in de vakantie?  Welke vaardigheid kun je oefenen om in de aanloop meer rust te vinden? En wat kun je toepassen om tijdens de vakantie die rust vast te houden?

De ander gaat altijd voor?

Ben jij steeds bezig met wat je partner en/of de kinderen willen in de vakantie? Loop je te rennen en te zorgen dat iedereen het naar de zin heeft en vergeet je daarbij jezelf? Dan is het handig om vóór de vakantie even stil te staan bij welke dingen jou blij maken. Misschien wil je partner bijvoorbeeld elke dag op stap en droom jij er juist van om urenlang voor de tent te lezen.

Gun elkaar de ruimte om anders te zijn en andere behoeften te hebben. In de vakantie is dat extra belangrijk als je de hele tijd zo dicht op elkaar zit. Jouw behoeften passen bij jou en het is prima dat je partner en/of kinderen andere dingen verlangen. Daar mogen jullie, juist op vakantie, aan toegeven. Zo kom je echt tot ontspanning en vinden jullie de rust die je nodig hebt. Soms kan het hierbij helpen om gezellig samen met anderen op vakantie te gaan. Dan ben je minder van elkaar afhankelijk om leuke dingen met elkaar te doen.

Spanning of ontspanning?

Vakantie hoort toch complete ontspanning te zijn? Je bent in een andere prachtige omgeving en je hoeft even helemaal niets. Toch kun je een bepaalde basisspanning voelen omdat je uit je routine bent. Of misschien zorgen de omgevingsgeluiden er wel voor dat je een beetje op scherp blijft staan.

Het is normaal dat je op vakantie, naast een ontspanning ook een bepaalde spanning ervaart. Probeer te accepteren dat deze twee naast elkaar blijven bestaan, dan vergroot je ontspanning.

Ik wens je een fijne vakantie gewenst, waarin jij jezelf kunt zijn en je rust kunt vinden.