Jezelf zijn #3: Mag dat van God?

14 jun, 2024

Jezelf zijn

 Jezelf zijn: mag dat van God?

“Als ik mezelf ben dan ben ik heel egoïstisch. De Bijbel zegt toch dat ik de ander moet liefhebben?”

Herken je dat? Je bent steeds bezig om voor anderen om je heen te zorgen en er lijkt maar geen eind aan te komen, terwijl jouw energie wel eindig is.

Ik hoor binnen de christelijke wereld nogal wat verwarring over jezelf zijn. Dat kan ik in zo’n kleine blog natuurlijk niet zomaar uit de weg helpen.  Ik deel met jou een aantal van mijn gedachten en Bijbelverzen die mij hebben geholpen.

 

Mijn basis

Als ik denk aan ‘jezelf zijn’, dan is Gods liefde voor mij de basis. Zijn liefde en genade voor mij maken dat ik mezelf kan accepteren en lief kan hebben. Dat kan vaag en ver weg klinken. Daarom deel ik hieronder enkele concrete waarheden.

 

God keek naar je uit

Het liefhebben van mezelf komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ik ben en jij bent een geliefd kind van onze hemelse Vader.Kortgeleden ben ik Oma geworden en ik wist van tevoren dat ik dat geweldig zou vinden. Ik keek dus uit naar dit zeer gewenste kindje. God de Vader heeft jou ook zeer gewenst en keek en kijkt naar je uit (Psalm 139:14-17). Hij heeft jou zelfs al voor je conceptie bedacht en was blij met je geboorte (Jeremia 1:5).

 

God De Vader stroomt over van liefde voor jou

Toen mijn kleinkind eenmaal geboren was, kon ik amper bevatten hoeveel liefde ik voor haar heb, en dat wordt gewoon elke keer meer. Als ik haar vasthoud, dicht tegen me aan, dan ervaar ik dat dat is hoeveel de Vader mij liefheeft (Zefanja 3:17). En die liefde, die ik vanuit Hem voor mezelf ervaar, stroomt dan vervolgens naar mensen om me heen.

 

Hij noemt mij Zijn kind

Mijn kinderen en nu kleinkind hebben een hele bijzondere plaats in mijn hart dat alleen voor hen is. Die liefde die ik voor hen ervaar is anders dan voor de rest van de wereld en kan ook niet stuk. Hoe bijzonder is het dan dat God de Vader tegen mij zegt dat ik Zijn Kind ben. Wow daar ben ik stil van (1 Johannes 3:1).

 

God De Vader kent mij door en door

In mijn kinderen herken ik stukjes van mezelf en met één blik begrijp ik meestal al wat ze voelen of denken. Hoewel ik mijn kinderen niet altijd goed begrijp, vind ik het een enorm geruststellende gedachte dat de Vader mij door en door kent. Hij kent dus al mijn mooie kanten en ook mijn minder mooie kanten. Dat weerhoudt Hem er niet van om van mij te houden.  Daardoor kan ik compleet echt en eerlijk zijn naar Hem en dat geeft enorm veel rust (Psalm 139).

 

God de Vader is altijd bij mij

Er is helemaal niets van wat ik wel doe en niets van wat ik niet doe wat de Vader bij mij weg zal houden. Hij is er gewoon altijd en Hij is ook blij om bij mij te zijn (Romeinen 8:38-39).

 

Mijn conclusie

Zijn liefde en Zijn blijdschap over mij mag ik steeds ervaren en het meest nog als ik in de stilte de tijd neem voor Hem en Hij tot mijn hart spreekt. Dat zijn de allermooiste momenten.

Er is over Zijn liefde nog zoveel meer te vertellen en te lezen in de Bijbel. Lees het en zoek naar al die plaatsen waar Zijn liefde uitstroomt. Het zijn er een heleboel. Mocht je alvast een lijst willen met verzen stuur me dan een PB en ik stuur de lijst naar je toe. Ik wens je veel van Zijn liefde in je leven, zodat het geen vraag meer is dat jij jezelf mag zijn.