Jezelf zijn #2 ‘Ik vind mezelf maar raar’.

7 jun, 2024

Jezelf zijn

 “Ik vind mezelf raar”

“Ik vind mezelf raar, een buitenbeentje. Ik denk altijd anders dan anderen en hoor er niet bij. Help me. Wat moet ik doen?”            Best een heftige moment voor haar tijdens ons tweede gesprek.

Anders zijn:

Dat anders zijn herken ik maar al te goed in mijn leven. Ik verhuisde als zevenjarige naar Nederland en zag er anders uit en sprak een andere taal en voelde ik me zo anders. Nu denk ik nog steeds vaak anders, maar voel me niet raar meer. Wat is het verschil?

Nèt in Nederland deed ik heel hard mijn best om hetzelfde te zijn en erbij te horen. Dat lukte niet erg goed. Dan maar mezelf profileren als: ‘ik ben lekker anders en dat is beter.’ Dat gaf echter ook niet echt voldoening.

Patroon

In de jaren dat mijn man en ik in het buitenland woonden en werkten, maakte ik weer zo’n zelfde soort beweging. Dat had soms nogal frustrerende resultaten. Sowieso was ik voortdurend moe doordat ik steeds zo mijn best aan het doen was.

In de spiegel kijken?

Terug in Nederland en na een burn-out dacht ik: dit moet anders kunnen. Daarmee begon het diepere proces van mezelf worden. Het begon met zelfacceptatie – in de spiegel durven kijken en zien wie ik werkelijk ben. Soms wilde ik wegkijken omdat ik het niet mooi vond wat ik zag, maar uiteindelijk durfde ik naar mezelf te glimlachen in de spiegel. Het lukte om naar mezelf te kijken en blij te zijn met de persoon die ik daar zag.

Daarbij kwam ook het kijken in de ogen van God de Vader en Zijn liefde voor mij zien. Hij heeft mij gemaakt en is blij met wie ik ben zoals ik ben.

Ik denk en voel misschien vaak nog anders dan anderen, maar ik mag er zijn en ik kan mezelf aankijken en blij zijn en dat maakt het hele verschil.

En zij?

Dit mocht mijn cliënte tijdens het traject dat we samen doorliepen ook ontdekken en ze kan zichzelf steeds makkelijker aankijken in de spiegel.

En jij?

Ik daag je uit om ook eens in de spiegel te kijken en stil te staan bij hoe jij naar jezelf kijkt. Als je dat te moeilijk vindt, laten we dan samen in die spiegel kijken en de hindernissen aangaan die jou blokkeren, totdat jij ook blij kunt zijn met jezelf.