Jezelf zijn #1 “In het echt ben je veel leuker dan op je foto.”

3 jun, 2024

Jezelf zijn

“In het echt ben je veel leuker dan op je foto.”

Zo kwam een cliënte bij mij binnen. In haar open spontane reactie liet ze meteen iets van haarzelf zien. Dat gaf direct een click.

De laatste tijd ben ik veel bezig met: jezelf zijn, hoe doe je dat?
Vraag jij je dat weleens af?

Ik vroeg het mezelf regelmatig af terwijl ik mezelf en mijn bedrijf op sociale media presenteerde. Ik betrapte mezelf erop dat ik eerst maar eens ging gluren bij de buren. ‘O, die hebben het zo mooi voor elkaar,’ ging door me heen. Maar van afkijken en na-apen word je nog niet jezelf.
Terug dan naar mezelf: waar word ik blij van? Wat zijn mijn waarden? Hoe wil ik leven en met wie?

In dit proces ontdekte ik steeds meer waarom het belangrijk is om jezelf te zijn.

1. Je voelt je beter
Als je authentiek bent dan ben je van binnen en buiten hetzelfde en dat kost veel minder energie. Je bent gewoon echt en hebt geen stress om een mooier beeld van jezelf te moeten laten zien.

2. Sterkere relaties
Door jezelf te zijn heb je echte verbinding met anderen, want ze waarderen en respecteren jou door jouw eerlijkheid. Zo groeit er vertrouwen in je relaties.

3. Grotere zelfacceptatie
Als jij jezelf accepteert met je mooie en je minder mooie kanten, dan ga je vanzelf minder jezelf van binnen bekritiseren.

4. Persoonlijke groei
Door trouw te blijven aan je eigen passies kun je die ook verder ontwikkelen waardoor je meer plezier krijgt in wat je doet.

5. Minder spijt
Je maakt keuzes die passen bij jouw kernwaarden en overtuigingen en bent niet meer bezig om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dit maakt dat je minder kans hebt op spijt achteraf.

6. Positieve invloed op anderen
Door authentiek te zijn geef je de ander ook de ruimte om zichzelf te zijn.

7. Het versterkt je relatie met God
God, onze hemelse Vader weet allang wie jij echt bent. Door dat zelf ook te accepteren kun je eerlijk met hem praten, ook over de teleurstellingen die je in jezelf ervaart.

Conclusie

Het belang van jezelf zijn kan ik niet genoeg benadrukken. Het bevordert je geestelijke gezondheid, versterkt je relaties, verhoogt je zelfvertrouwen, stimuleert persoonlijke groei, vermindert spijt. En het inspireert anderen, zoals ik zelf mocht ervaren door de spontane reactie van de cliënte.
In een wereld vol externe invloeden is het een daad van moed om trouw te blijven aan jezelf. Maar wel zeer de moeite waard. Je zult ook merken dat, juist door trouw te zijn aan jezelf, je liefde voor anderen zal groeien.

In volgende blogs ga ik verder in op hoe je kunt groeien in jezelf zijn. Of je kunt contact opnemen om er samen over door te praten via de contactpagina